Domain Controller’da ki Windows Server 2012 DC’yi Kaldırmak

Merhabalar, bu yazımızda domain yapısında domain controller olarak bulunan bir Windows Server 2012’yi ilgili domain yapısında domain controllerı ortamdan kaldırma işlemine değineceğim. Yalnız bu işlemi yaparken dikkatli olmanız gerekmektedir. Domian Controller’ı bir anda sistem kaldırmak (eski tabir ile format atmak) oldukça riskli bir iştir ve yapınızda oldukça fazla kalıntı bırakacaktır.

İlk olarak sunucumuza login oluyoruz.

ws_remove_dc_1
Remove Roles and Features kısmı

Ardından “Server Manager” da “Manage” kısmına gelip “Remove Roles and Features” kısmına tıklıyoruz.

 

 

 

 

Remove Roles and Features Wizard
Remove Roles and Features Wizard

Bu işlemden sonra karşımıza ilgili wizard gelecektir. Burada sadece “Active Directory Domain Services” kısmında ki tik’i kaldıracağız.

Bu işlemden sonra next diyerek sonra ki ekrana geleceğiz. Bu ekranda ise “Demote this domain controller” diyerek sunucumuzu domainde, domain controller olmaktan çıkarmaya başlayacağız.

Demote this domain controller dedikten sonra gelen ekranda ise next diyeceğiz;

Sonra ki ekran ise uyarılar (Warnings) ekranıdır. Burada da “Proceed with removal” diyeceğiz;

7Sonra ki ekranımız olan “Removal Options” ekranımızı geçiyoruz;

8

Ardından “New Administrator Password” ekranında yeni administrator şifremizi belirliyoruz;

9

Yeni administrator şifremizi de belirledikten sonra şimdi sırada domain controller olan sunucumuzun özelliklerini kaldırıp, domain yapımızda ki “Domain Controller” kısmından kaldırmaya geldi.

Demote” dedikten sonra sistem işlemi başlatacaktır.

11

Bu işlem bittikten sonra sistem sizi otomatik olarak logoff yapacaktır. Şuanda DC’imiz, Domain Controller yapısından kaldırıldı ama hala özelliklerini üzerinde barındırıyor. Bunun için sunucumuza yeniden giriş yaptıktan sonra aynı şekilde Server Manager kısmından, “Remove Roles and Features” kısmına geliyoruz;

12Burada “Active Directory” ile ilgili bütün özellikleri kaldıracağız. İlgili tikleri kaldırdıktan sonra Next diyerek diğer sayfayı, Features kısmını da geçiyoruz. Çünkü ilgili rolleri kaldırırken Remover Features dedik. Son olarak “Confirmation” kısmına geliyoruz. Burada ilgili kaldırılacak roller ve özellikler belirtiliyor. Burada “Remove” diyerek ilgili sunucumuzda hiç bir şey kalmamasını sağlıyoruz.

14

16Bu işlemlerden sonra sunucunuzu yeniden başlatmanız gereklidir. Unutmamanız gereken en önemli şey ise bu adımları tek tek, sabırla gerçekleştirmeniz gerektiğidir.

Bir Cevap Yazın